TISZAÚJVÁROS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

15/2023. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 28/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezéséről

 

Tiszaújváros Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Tiszaújváros Város Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 8/2018. (III.29.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3. pontjának 3.7. alpontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Városüzemeltetési, Rendészeti és Városmarketing Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

 

1. §

Hatályát veszti a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló 28/2017. (XII.21.) önkormányzati rendelet.

 

2. §

Ez a rendelet 2023. július 1-jén lép hatályba.

 

 

 

dr. Juhos Szabolcs sk.     dr. Fülöp György sk.

jegyző polgármester

 

 

 

 

 

Végső előterjesztői indokolás

 

2023. július 1-jét követően az önkormányzati és állami hulladékgazdálkodási közfeladatok helyett - az előbbi megszűnésével - egy centralizált hulladékgazdálkodási rendszer jön létre, melyben az állam hulladékgazdálkodási közfeladata a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységre és a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenységre terjed ki. Az állami hulladékgazdálkodási közfeladat gyakorlásának jogát az állam kizárólag egységesen, egy eljárásban, egy és ugyanazon koncesszor részére koncessziós szerződéssel 2023. július 1-től 35 évre átengedi a MOHU Zrt. részére.

 

Az országgyűlés az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvénnyel módosította a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényt. A módosítás értelmében a helyi önkormányzatok feladat- és hatáskörében a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok tárgyköréből 2023. július 1-től kikerül a hulladékgazdálkodás. A helyi önkormányzati hulladékgazdálkodási feladatellátás megszűnése miatt, figyelemmel a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII. 14.) IRM rendelet előírásaira is, nem maradhat hatályban hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról, valamint hulladékgazdálkodási közfeladat ellátásáról szóló önkormányzati rendelet.